Een piraat in het water

Aye, landrotten en keukenpiraten! Zet je schrap, want er waait een groene revolutie door de Europese kombuizen. Eendenkroos, ook wel waterlinzen genoemd, heeft na jaren ploeteren eindelijk het groene licht gekregen van de Europese voedselwaakhond EFSA. Dat betekent dat we straks onze stamppot, pesto en zelfs ravioli kunnen vullen met deze waterige groente – en dat allemaal dankzij de slimme koppen van Wageningen University & Research.

Waarom zou je eendenkroos willen eten, vraag je? Nou, deze groene schat zit tjokvol vitaminen, mineralen én eiwitten. Je hoeft er geen akkers voor leeg te roven, want waterlinzen groeien gewoon op een laagje water. Dat maakt ze niet alleen milieuvriendelijk, maar ook perfect voor de eiwittransitie waar Europa zo naar hunkert. Geen koeien, geen varkens, gewoon een bak water en een beetje zon – en je hebt een oogst waar je u tegen zegt.

Het heeft bijna tien jaar geduurd voordat de EU deze groente durfde toe te laten. De onderzoekers moesten bewijzen dat waterlinzen veilig zijn, geen rare stoffen bevatten en goed verteerd worden door het menselijk lijf. Ze lieten vrijwilligers soep, quiche en stamppot met waterlinzen eten, en vergeleken dat met spinazie. Wat bleek? Geen allergieën, geen verstopping, geen hoge bloeddruk – alleen maar gezonde piraten aan tafel.

De smaak was even wennen, want wie wil nou kroos uit de sloot op z’n bord? Maar na een paar happen waren de meeste proefpersonen om: minstens zo lekker als spinazie, en misschien nog wel beter. De chefs in de restaurants zijn al aan het experimenteren, dus wie weet ligt er straks een burger vol eendenkrooseiwitten op je bord.

Het was niet makkelijk om EFSA te overtuigen. Het mangaangehalte moest omlaag, de teelt moest schoner, en alles moest tot in de puntjes worden geanalyseerd. Maar na jaren zwoegen, testen en aanpassen, kwam eindelijk het verlossende bericht: waterlinzen zijn veilig én gezond. Ursula von der Leyen zette haar handtekening, en nu mag de hele EU aan het kroos.

De industrie kijkt nog een beetje de kat uit de boom. Telers, producenten en supermarkten wachten af wie als eerste het roer pakt. Maar de onderzoekers zijn optimistisch: over een paar jaar liggen de waterlinzen gewoon in de supermarkt, als versproduct of als diepvriesblokjes. Je kunt ze verwerken in alles wat je maar wilt – van pakora tot pesto, van stamppot tot ravioli.

Dus, piraten van de keuken, maak je klaar voor een nieuw avontuur. Eendenkroos is niet langer alleen voer voor de eenden, maar straks ook voor jou. Wie weet wordt het de nieuwe held van de Hollandse pot. Hijs de groentevlag, trek je laarzen aan en proef het waterige goud!